Ghid practic pentru închinătorul român la Sfântul Munte Athos

– diferențe față de informația furnizată în carte –

Ediţia 1, 2015

10 Martie 2015 – Sf. M. Vatoped

Pentru a ajunge la Vatoped, calea cea mai simplă este accesul în Sfântul Munte pe coasta nordică, cu vaporul care pleacă din portul Ierissos la 8:30 a.m.

Vă informăm că din Ierissos există un nou vapor modern la care nu este necesară rezervarea, este mai mare, mai rapid și navighează în condiții perfecte chiar și pe vreme nefavorabilă cu vânturi de până la 6 grade pe scara Beaufort.

De asemenea, vă aducem la cunoştinţă că va trebui să rezervaţi bilete la vapor pentru intrarea şi ieşirea din Sfântul Munte prin Ouranoupolis. Rezervările se fac la tel. 0030-23770-21041.

 

11 Mai 2015 – Sorin Zaharia

modificare la pag. 70 

Am făcut pelerinajul la începutul lunii Mai şi situaţia e următoarea : barca rapidă BR1 nu mai este Aghios Athanasios, cum este indicat în carte, ci Panagia, o barca mai mare (v. fotografia) de aproximativ 100 de locuri.

P1140448

Orarul ei este aproximativ acelaşi cu cel pe care îl avea înainte Agios Athanasios (menţionat în carte), viteza pare cam aceeaşi (cam 40 km/h), cu o comportare mult mai bună pe mare mai agitată. Preţul unui bilet Ierissos-Morfonu a fost de 17,50 Euro, iar preţul Vatoped-Ierissos de 11,50 Euro.

Într-adevăr, un angajat al Biroului pentru pelerini a venit pe chei lângă navă la ora 8 cu o maşină roşie inscripţionată cu numele Biroului şi a distribuit diamonitirioanele celor care ceruseră să le primească aici. Am dormit seara anterioară la Ierissos şi am lăsat maşina pe chei cele 3 zile căt am fost în Sfântul Munte.

P1140217

Totuşi, nu credem că se poate conta ÎNCĂ pe un transport regulat pe coasta de Nord-Est : la ducere barca a întors la Morfonu (eventualii pasageri care ar fi aşteptat-o la Marea Lavră ar fi stat degeaba), iar la întoarcere, pe o mare puţin montată (dar nicidecum de gradul 6), barca a întors la Vatoped. Doi prieteni din grupul nostru care îşi făcuseră rezervare să se întoarcă cu ea de la Morfonu au trebuit să se replieze şi să găsească mijloace să ajungă la Dafni la timp pentru a prinde feribotul de 12. Deşi, când facuseră rezervarea, compania le ceruse numărul de telefon mobil, aceasta nu i-a anunţat că s-a anulat cursa (i-am anunţat noi în ultima clipă că de la Vatoped barca merge direct la Ierissos). Aceeaşi companie (Agioritikes Grammes) care operează și feribotul Axion Estin, nici măcar nu a acceptat să le transfere rezervarea pentru acesta şi au trăit până în ultima clipă înainte de plecare emoţii că nu vor fi îmbarcaţi.

29 Mai 2015 – Parintele Gherasim

modificari la mai multe pagini

Doamne ajută !
Citind cu grijă ghidul am gasit câte ceva ce s-ar putea rectifica la ediţia viitoare :

– pag. 5 Iera Moni = Sfânta Mănăstire în loc de „Înalta”
– pag. 64 propun ordinea 3, 1, 4, 2, 5 pentru ca la bilete se deschide la ora 8 şi nu la ora 9
– pag. 70 la titlurile boldate în loc de NORD-VEST e NORD-EST şi in loc de SUD-EST e SUD-VEST
– pag 94 rând 10″polikalo” = foarte bun ,”polikala” = foarte bine

Iertaţi îndrăzneala dar e spre mai bine. Oricum, ceea ce aţi realizat este superb, e o lucrare de mult aşteptată şi de mare folos. Felicitări !

5 Septembrie 2015 – Lucian Grozea

modificare la pag. 73

Am făcut pelerinajul la începutul lunii Septembrie şi am constatat următoarele modificări :

  • biletul de feribot între Ouranoupolis la Dafni s-a scumpit de la 7,50 Euro la 8,20 Euro
  • am văzut la Dafni sosind la ora 10:45 de la Ouranoupolis un alt vapor de pasageri, Zeus. Un localnic mi-a spus ca aparţine aceleiaşi companii ca şi Axion Estin, şi că biletele pentru acest vas sunt valabile şi pe Nu ştiu când pleacă înapoi spre Ouranoupolis şi nici când pleacă de la Ouranoupolis, la casa de bilete nu este nicio menţiune despre această cursă, nici pe website-ul lor nu scrie nimic.

modificare la pag. 75

  • pentru barca rapidă Micra Agia Anna cu plecare din Dafni la ora 11, se pot cumpăra bilete de la casa de bilete din port, lângă vamă. Au fost îmbarcaţi întâi cei cu bilete şi apoi noi ceilalţi care făcusem rezervare telefonică şi am plătit la bord.

modificare la pag. 77-78

  • biletul de autobuz între Dafni şi Careia costă 3,50 Euro de persoană.
  • un autobuz pleacă de la Careia la Iviron pe la 9 şi revine în Careia cu pasageri de acolo. Apoi la 10:00 pleacă la Dafni, unde ajunge pe la 10:40, potrivit pentru a prinde barca rapidă de 11:00 spre Ouranoupolis. Al doilea autobuz pleacă din Careia la 10:30 ajungând in Dafni în jur de 11.
  • microbuzele spre diverse mănăstiri pleca din Careia la 13:20 şi nu la 13:00.

 

19 Septembrie 2015 – Călin Jeflea

Pentru a pleca dimineaţa de la Vatoped la Iviron, am întrebat dacă barca rapidă Panagia navigă până acolo. Părintele arhondar a dat telefon să întrebe pentru noi şi i s-a răspuns că abia după ora 9, după ce barca a pornit din Ierissos, căpitanul ia decizia dacă merge mai departe de Vatoped sau nu. Aşa că am plecat la Careia cu microbuzul.

 

23 Septembrie 2015 – Ştefan Popescu

Aflăm o veste foarte bună din pagina web a asociaţiei engleze Friends of Mount Athos (vezi pag. 111 din Ghid) ca este în pregătire şi se speră să apară în următoarele luni o hartă pusă la zi acoperind în detaliu tot teritoriul Sfântului Munte. Harta va fi editată în două variante: un atlas cu scara 1:25 000 (fiecare centimetru de pe hartă reprezintă 250 metri pe teren) şi o coală cu scara 1:40 000 (fiecare centimetru de pe hartă reprezintă 400 metri pe teren). Proiectul a fost coordonat de un cartograf neo-zeelandez, Peter Howorth, şi a necesitat un volum de muncă uriaş şi o mare investiţie materială, au fost colectate peste 300 de track-uri GPS şi datele au fost inserate pe hărţi de satelit disponibile comercial. Am primit prin e-mail o mostră cu o pagină din hartă şi pot să spun că nivelul de detaliu este impresionant.

31 Mai 2016 – Ştefan Popescu

Va anunţ că harta Sfântului Munte alcatuită de cartograful neo-zeelandez despre care am vorbit în Septembrie 2015 este disponibilă spre cumpărare (cam scumpă) pe pagina web www.filathonites.org

Se poate opta între:

– varianta foaie  1240 X 740 mm care are scara 1:40 000 (1 cm reprezintă 400 m) şi are pe verso hărţi detaliate ale zonelor Careia, Sfânta Ana şi Kavsokalivia şi secţiuni verticale ale unor trasee pe poteci. Preţul pe wbsite este de 25 € în care spun ca este inclus şi transportul.  Împreună cu această hartă se poate cumpara la preţul de 6,5 € o broşură (“Gazetteer”) de 20 de pagini care conţine o listă a „tuturor reperelor de pe Sfantul Munte şi locaţiile acestora, 300 de locuri si nume” (nu prea înţeleg ce vor sa spună, aşa ca nu am comandat-o).

– varianta atlas cu foi, hărţile sunt la scara 1:40 000, (1 cm reprezintă 250 m, fiecare kilometru apare pe hartă ca 4 cm), în plus conţine toate informaţiile din verso-ul hărţii foaie descrisă mai sus şi din “Gazeteer”. Costa  40,5 €.