Modele scrisori

Model scrisoare permis intrare (Diamonitirion)

Model scrisoare permis intrare (română)

Model planificare pelerinaj

Model scrisoare de gazduire

Model scrisoare de gazduire română – greacă

 

Telefoane, faxuri Sf. Mănăstiri

lista_telefoane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pilgrim’s Bureau

http://agioritikiestia.gr

Companii maritime

Agioreitikes-Grammes

Microathos

Transport autocar

Lilian Express

Carte telefon Sf. Munte

Athos phone book

Hărți digitale

Athos Map

Hausman Athos Map

Link-uri la bibliografie

http://www.munteleathos.com  este o foarte bună sursă de informaţie privind lăcaşurile de la Sfântul Munte (preluate din cartea Părintelui Pimen de la Chilia Bunavestire din Schitul Lacu), sfaturi duhovniceşti, evocarea unor figuri remarcabile de părinţi atoniţi, aspecte practice ale pelerinajului, un mare număr de fotografii. Informaţii sunt preluate de alte pagini web (ex. basilicatravel.ro)

http://www.munteleathos.ro  şi http://www.sfaturiortodoxe.ro/muntele-athos (pagini cu acelaşi conţinut) prezintă fiecare din cele 20 de mănăstiri, cu repere istorice, odoare, icoane, etc. Bogat ilustrat.

https://sfantulmunteathos.wordpress.com este un site care promovează un atelier de icoane bizantine şi pelerinaje organizate, dar care conţine şi două cărţi duhovniceşti de interes.

http://prieteniisfmunteathos.wordpress.com conţine un mare volum de informaţie sub formă de postări din diverse bloguri referitoare la Sfântul Munte.

http://www.proarad.jigorea.com/athos-meteora este un blog în care autorul preia descrieri bine ilustrate ale celor 20 de mănăstiri.

http://pelerininathos.wordpress.com alt blog cu multă informaţie preluată din diverse surse de exemplu din publicaţiile Sf.M. Vatoped

http://www.romaniamagnifica.ro/poze/romania_media/3223.pdf    este un fişier cu descrierea a 24 de icoane venerate în mănăstiri de pe Sfantul Munte

http://profetiiortodoxe.blogspot.ro/2010/08/ghidul-pelerinului-la-sfantul-munte_16.html blogul creştin conţine la acest link un succint ghid practic, din păcate neactualizat din 2010.

http://www.pemptousia.ro  este o pagină web produsă de Sf.M. Vatoped în mai multe limbi printre care şi româna. “Pemptousia” înseamnă chintesenţă, pe site apărând articole recente, dar şi o bogată fototecă.

Pagini în alte limbi sunt foarte răspândite. Fireşte, în limbile greacă, rusă, sârbă, bulgară există o multitudine de informaţie, pe care însă nu vom încerca să o semnalăm aici, ea nefiind accesibilă marii majorităţi a pelerinilor români. Ne vom rezuma doar la câteva surse interesante în limba engleză, mai des utilizată la noi.

http://www.athosfriends.org un site întreţinut de asociaţia engleză Friends of Mount Athos (aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles, un mare iubitor al Sfântului Munte). Asociaţia este foarte activă atât în promovarea informaţiei despre Athos prin conferinţe, expoziţii şi lucrări tipărite, cât şi prin organizarea anuală a unei acţiuni cu voluntari de curăţare şi marcare şi descriere a potecilor din partea de nord a peninsulei. Pagina web conţine multă informaţie utilă pentru organizarea pelerinajului, descrieri de trasee, o listă cuprinzătoare de lucrări despre Athos apărute în limba engleză în ultimii 20 de ani, anunţuri ale unor evenimente legate de subiect.

http://agioritikiestia.gr este un website grec accesibil şi în limba engleză, întreţinut de Mount Athos Center cu sediul la Tessalonic, o organizaţie creată de municipalitatea acestei metropole împreună cu autorităţile din Sfântul Munte. Pagina conţine informaţii utile pentru pelerini, dar şi studii istorice legate de Athos.

http://www.inathos.gr/athos/en/ un alt website în limba engleză creat de un colectiv grec, are descrieri ale fiecărei mănăstiri precum şi alte informaţii de interes.

http://www.ouranoupoli.com/ aşa cum sugerează şi numele, este pagina care prezintă localitatea, dar majoritatea informaţiei se referă la Sfântul Munte. Conţine şi o hartă a peninsulei destul de bună pentru orientare, din păcate doar în limba greacă.

http://www.visitmountathos.eu este administrat de un ghid grec rezident la Tessalonic, specializat în organizarea de călătorii pentru vizitatori occidentali. Accentul este pus pe atracţiile „turistice”, dar pot fi găsite  multe detalii interesante.

http://www.mountathosinfos.gr este de asemenea o pagină disponibilă în mai multe limbi, întreţinută de un foarte bun cunoscător al Sfântului Munte, Stelios Lageris, patronul hotelului Makedonia din Ouranoupolis, care reuneşte o mare cantitate de informaţie. O parte din conţinut este tradusă şi în româneşte.

http://athosweblog.com este un blog întreţinut de doi olandezi (probabil fraţi) care au făcut un număr relativ mare de călătorii la Athos şi care au publicat aproape 2000 de postări, din care unele foarte interesante.

http://asceticexperience.com/ este o pagină apărută în variantă Beta în Ianuarie 2015, chiar înaintea publicării acestui ghid. Pe lângă fotografii de foarte bună calitate, pagina conţine sfaturi dohovniceşti de la părinţi aghioriţi din vechime sau contemporani.